Van gehaakt kleedje naar mand!

gehaakt kleedje bloem   close-up gehaakt kleedje
Uit hetzelfde Neveda specials tijdschrift nr. 24 haakte ik dit bloemenkleedje. Deze keer heb ik echter suikerwater gebruikt om het kleedje om te toveren in een mand. Het stijven van een haakwerk kan met textielstijfsel of gewoon simpel met suiker en water. Hiervoor meng je gelijke delen en roer je tot de suiker volledig is opgelost. Leg het haakwerkje in de oplossing totdat het volledig doordrenkt is. De volgende stap is het opspannen. Zoek hiervoor een geschikt voorwerp, ik heb bijvoorbeeld een vergiet gebruikt (zie het plaatje hieronder). Het opspannen gaat prima met wasknijpers. Zorg er wel voor dat je een handdoek o.i.d. eronder hebt liggen want het wordt wel een kliederboel!

spannen met suikerwater
Het haakwerk heeft ongeveer 2 a 3 dagen nodig om uit te harden. Dit is het resultaat:

gehaakt mandje   close-up gehaakt mandje
Voor de nieuwsgierigen onder ons zal ik het patroon uit typen, zodat je zelf ook aan de slag kunt!

Zet 8 lossen op en haak deze met een hv tot een ring.

toer 1: 1 losse, 12v om de ring haken, toer sluiten met een hv om de losse.

toer 2: 4 lossen, * op de volgende v 1 stokje haken, 2 lossen. Vanaf * herhalen tot het einde van de toer. De toer sluiten met een hv om de 3e losse.

toer 3: 4 lossen, * om het volgende boogje van 2 lossen 1 stokje haken, 2 lossen. Vanaf * herhalen tot het einde van de toer. Toer sluiten met een hv om de 3e losse (12 boogjes).

toer 4: 2 lossen, 1v om het boogje haken, * 20 lossen, 1v om hetzelfde boogje haken, 2 lossen, 1v om het volgende boogje haken. Herhalen vanaf * tot het einde van de toer. Draad afhechten.

toer 5: 1 losse op de haak nemen, om de boog van 20 lossen 4 stokjes + 4 lossen + 4 stokjes haken, * om de volgende boog 4 stokjes + 4 lossen +4 stokjes haken. Herhalen vanaf * tot het einde van de toer. Toer sluiten met een hv om de opzetlosse.

toer 6: Over de eerste 4 stokjes hv haken. * Om de boog van 4 lossen: 7 dubbele stokjes, 5 lossen, 4 stokjes overslaan, 1 dubbelstokje in het midden van de 2 stokjesgroepen, 5 lossen. Herhalen vanaf * tot het einde van de toer. Toer sluiten met een hv om het eerste dubbele stokje (= 12 groepen van 7 dubbele stokjes).

toer 7: 4 lossen, op de volgende 6st. elk 1 niet afgehaakt 3 dubbelstokje haken, de 7 stokjes samen afhaken, 9 lossen, 1 dubbel stokje haken om de 2 lossenboogjes, 9 lossen. * Op de volgende 7 st. 7 driedubbele samen afgehaakte stokjes haken, 9 lossen, 1 dubbelstokje haken om de 2 lossenboogjes, 9 lossen. Herhalen vanaf * tot het einde van de toer. Sluiten met een hv.

toer 8: Over de eerste 4 lossen elk 1 hv haken, 1 losse, 1v om de boog haken. * 7 lossen, 1v om de volgende boog, 12 lossen, 1v om de volgende boog. Herhalen vanaf * tot het einde van de toer. Sluiten met een hv om de losse.

toer 9: 1 losse, * 9 v haken om de boog van 7 lossen, 15v haken om de boog van 12 lossen. Herhalen vanaf * tot het einde van de toer. Sluiten met een hv om de losse.

toer 10: 4 hv haken over de eerste 4v, 1 losse, * 1v op de 5e v haken, 2 lossen, 1 dubbelstokje op de 3e van de 15 v, 3 lossen, 1 dubbelstokje op de 5e van de 15 v, 3 lossen, 1 dubbelstokje op de 7e van de 15v, 3 lossen, 1 dubbelstokje op de 9e van de 15v, 3 lossen, 1 dubbelstokje op de 11e van de 15v, 3 lossen, 1 dubbelstokje op de 13e van de 15v, 2 lossen. Herhalen vanaf * tot het einde van de toer en sluiten met een hv om de 1e losse.

toer 11: 1 losse, * 2v om de 2 lossen haken, 4v om de volgende 5 boogjes van 3 lossen, 2v om de 2 lossen. Herhalen vanaf * tot het einde van de toer en sluiten met een hv om de 1e losse. Draad afhechten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s