‘Grootmoeders’ gehaakt kleedje

DSCN1931x
Een tijdje terug kreeg ik van mijn oma een oud tijdschrift: Neveda specials nr. 24. En niks is leuker dan zo’n oud patroon eens uit te proberen toch?!

Kleedje van bovenaf
Het gehaakte kleedje is gehaakt met haaknaald nr. 2.5 en 100% katoen. Aangezien het tijdschrift redelijk moeilijk te vinden is tegenwoordig, zal ik het patroon voor dit kleedje hieronder uittypen.

close-up kleedje
Gehaakte onderzetter

Zet 8 lossen op en sluit deze met een hv tot een ring.

toer 1: 1 losse, 16v in de ring, hv in de losse.

toer 2: 7 lossen (1 half stokje + 5 lossen), *1v overslaan, op de volgende v 1 half stokje, 5 lossen. Vanaf * herhalen en toer sluiten in de 2e losse met een hv.

toer 3: 1 losse, om elk boogje van 5 lossen 7v haken, toer sluiten met hv om de losse (8 boogjes).

toer 4: over de eerste 3v elk een hv haken, 1 losse, op de 4e v 1 v haken, *24 lossen, op de 5e losse vanaf de haaknaald 1 half stokje, daarna 6x 1 losse 1 st. overslaan en op de volgende losse 1 half stokje haken, vervolgens 2 lossen, 2 lossen overslaan, op de volgende losse 1 hv haken, 4 lossen, op de 4e v van het volgende boogje 1v haken. Vanaf * herhalen en toer sluiten met een hv.

toer 5: 1 losse, * 5 v om het boogje van 4 lossen, om het boogje van 2 lossen 2v en 1 half stokje haken, 6x om de boogjes van 1 losse, 1 losse en 1 stokje, om het volgende boogje 5x 1 losse en 1 stokje, om de volgende 6 boogjes van 1 losse elk 1 losse + 1 stokje haken, daarna 1 losse, om het volgende boogje 1 half stokje + 2v haken, 5v om het boogje van 4 lossen. Herhalen vanaf * en toer sluiten met een hv.

toer 6: Op de 7v het halve stokje en de 1e losse elk een hv haken, * 1 half stokje om de losse (voor het eerste halve stokje 2 lossen haken), op de volgende st. 1 half stokje haken + 1 half stokje om de losse, daarna 5x 1 stokje op het stokje en 1 stokje om de losse haken, vervolgens 1 stokje op het volgende stokje, 2 stokjes om de losse, 1 stokje op het stokje, 2 stokjes om de losse, vervolgens 6x 1 stokje op het volgende stokje 1 stokje om de volgende losse,  dan 1 stokje op het volgende stokje, 1 half stokje om de losse, 1 half stokje op de volgende st., 1 half stokje om de volgende losse, 5 lossen. Herhalen vanaf * en de toer sluiten met een hv om het eerste halve stokje (=2e losse).

toer 7: Over 3 halve stokjes elk 1hv haken, 3 lossen. *1 stokje overslaan en op het volgende stokje 1 stokje haken, 1 losse, dit 5x haken, dan 12x op het volgende stokje 1 stokje + 1 losse, vervolgens 5x 1 losse, 1 stokje overslaan en op het volgende stokje 1 stokje haken, 1v om de boog van 5 lossen, op het volgende blad 1 stokje haken op het 2e stokje (dus je slaat de halve stokjes en 1 stokje over!), 1 losse. Herhalen vanaf * en de toer sluiten met een hv om de 3e losse.

toer 8: hv haken tot het 3e boogje van 1 losse. * om het 3e boogje 1 stokje, 3 lossen, 1v in de eerste 3 lossen, dit om de volgende 5 boogjes herhalen, daarna 1 stokje om de volgende losse. Herhalen vanaf * (let erop dat je bij het haken van dit randje elke keer op het 3e boogje van het nieuwe blad begint, zie foto evt.), de toer sluiten met een hv.

neveda tijdschrift

Advertenties

2 thoughts on “‘Grootmoeders’ gehaakt kleedje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s